Co je s varhanami, kdy se začnou opravovat, vždyť přece varhany do kostela patří. Zahájení restaurování varhan.

15.08.2019 13:37

Spolek Michael informuje

Milí návštěvníci kostela.

Jak víte, již patnáctým rokem pořádáme veřejnou sbírku a shromažďujeme finanční prostředky, které nám věnujete na záchranu našeho kostela. 

Děkujeme za ně. Právě tak děkujeme za stálý příspěvek města Smržovky.

Při koncertech, krátkých prohlídkách kostela, při Noci kostelů se vždy rozhlížíte, co nového se podařilo z vašich darů opravit, vylepšit - a nebylo toho málo! - a vše chválíte.

V posledních letech se často zajímáte, co je s varhanami, kdy se začnou opravovat, vždyť přece varhany do kostela patří.

Ano, my jsme o tom také přesvědčeni, jenom jsme dosud váhali .

Varhany jsou totiž vedeny jako movitá kulturní památka, jejíž restaurování (nikoliv opravu) mohou provádět pouze odborníci- restaurátoři, schválení nadřízenými církevními úřady - Biskupstvím litoměřickým i zástupcem státu jako kulturní památka, zařazená do ústředního seznamu památek ČR . Restaurování varhan bude tedy značně finančně náročné.

Nakonec rozhodnutí zahájit restaurování varhan padlo začátkem letošního roku :

Mezi farností kostela, Biskupstvím Litoměřickým a restaurátorem byla uzavřena dne 4. července 2019 smlouva o restaurování I. etapy - pozitivu.

Mezi spolkem Michael a farností kostela byla uzavřena téhož dne darovací smlouva o daru farnosti na úhradu faktury restaurátora.

Historické foto varhan z roku 1990

Kontakt

Spolek Michael Spolek Michael

Občanská 322
adresa pro poštovní zásilky: Luční 346 Smržovka
468 51 Smržovka

Martin Jakoubek - předseda

Telefon:728845125
Email:455455@seznam.cz



Tvorba webu, editace - Martin Jakoubek
email: 455455@seznam.cz

Děkujeme všem, kteří přispíváte na opravy kostela finančními dary nebo provedenými pracemi. Děkujeme samozřejmě městu Smržovka a jsme vděčni pracovníkům všech odborům městského úřadu za aktivní pomoc, kterou nám poskytují celoročně.

Veřejná sbírka pokračuje.
Budeme proto vděční za každý obnos,
který pošlete na účet 268250895 / 0300
nebo odevzdáte do pokladničky v kostele a ujišťujeme Vás , že veškeré prostředky budou použity výhradně na opravu našeho kostela.
728 845 125 - Martin Jakoubek 455455@seznam.cz