Květnové koncerty v našem kostele. Májový koncert dětského pěveckého sboru Smržováček. Šansony paní Evy Cenders. Bakalářský koncert Anežky Gráttové s Iuventus, Gaude!

31.05.2019 15:30

Májový koncert dětského pěveckého sboru Smržováček. 

S příchodem jara pravidelně již několik let otevíráme náš kostel sv. Archanděla Michaela krásnou hudbou a zpěvem, a to hned třikrát. 

Každý rok také doufáme, že třeba to dlouho očekávané jaro s teplem a rozkvetlými květy a stromy přece jenom zpěvem v kostele přivítáme dříve než až podle kalendáře a přinese sluníčko a i trochu tepla v přírodě a malinko tepla v kostele. V posledních letech se nám však toto přání zatím moc neplní a bývá dost chladno. Přesto všechny koncerty proběhly podle očekávání a návštěvníci byli spokojeni. 

Koncem března k nám přijela zazpívat a zahrát na kytaru paní Eva Cendors a přivedla sebou violoncellistu p. Ondřeje - zvláštní spojení kytara a violoncello, a koncert zpívaný ve francouzštině se moc líbil. 

V pátek 3. května přivedla k nám Anežka Gráttová, absolventka bakalářského studia na Karlově univerzitě v Praze, na svůj absolventský koncert hlavní soubor Iuventus, Gaude! se všemi jeho přípravnými sbory . V přeplněném kostele jsme si vyslechli úžasně zazpívané skladby latinské, francouzské i české a při konečném potlesku jsme obdivovali absolutní klid Anežky, se kterým na závěr řídila celkem 150 zpěváků! 

Konečně nastal den D - středa 22.května, na který byl ohlášen koncert Dětského pěveckého sboru Smržováček.

 Již dlouho před začátkem v 17 hodin se kostel začal plnit trpělivými posluchači, kteří obsadili nejprve všechny židle a pak i velký prostor k stání. Přicházející děti se občas musely protahovat mezi návštěvníky, aby se dostaly do zákristie k převlečení. 

Konečně nastal klid a paní učitelka Pavla Dvořáková přiváděla první skupinku devíti dětí, prvňáčků, kteří - jak tam prohodil jeden z přítomných - tvoří předzpěváky. Zprvu byly děti trochu zaražené, ale hned po první písničce dostaly odvahu a zpívaly docela bez zábran. Zazpívaly asi čtyři veselé písničky, paní učitelka byla s nimi spokojená, chválila je a my jsme jim radostně tleskali. Ještě nějaký rok a uslyšíme je z řad Smržováčku.  

S velkým potleskem jsme pak vítali již zkušené a nebojácné děti, bylo jich více než třicet a je nutné říci, že šly téměř v klidu a potichu. Uvedla je nová sbormistryně paní učitelka Barborka Lankašová, která Smržováčky převzala letos od paní učitelky Polákové. Ke klávesám usedla paní učitelka Romana Halamová a a na kytaru doprovázel věrný pan učitel Petr Kučera. Ještě vítání vzácných hostů pana starosty Marka a paní ředitelky Renátky a dalších vzácných hostů s koncert začal. 

Pro letošní jaro nacvičily děti nové písně: Mlejnskej kámen ( známý ze skupiny Spirituál kvintet ), Časy se mění. Slyšeli jsme hezkou písničku: Čechy krásné, Čechy mé ( repertoár Svěrák ), moc hezky se poslouchala lidová Krumlovskej zámeček, zazpívaná velmi jemně a několika různými hlasy. Také skladba Stovky cest se líbila a dočkali jsme se i známé americké lidové Kumbaya, tu děti zazpívaly s velkou chutí. Pak byl závěr, tleskali jsme dlouho, ale z časových důvodů vedení sboru nemohlo zůstat a tak snad příště. Přejeme Smržováčku hodně zdaru a těšíme se na další setkání zase za pár měsíců. Děti dostaly koláčky, paní učitelky květiny a Petr také něco sladkého a velkou pochvalu pak od pana starosty Marka. Podle toho, jak hlasitě tleskal, byl velmi spokojený.. 

Závěrečné slovo si vzal pak P. Pavel Ajchler, ocenil nejen zpěv a chování dětí, ale také lásku a trpělivost , kterou jim věnuje paní ředitelka a učitelský sbor. My na úplný závěr děkujeme za všechny příspěvky, které posluchači věnovali na opravu kostela a věříme, že každý rok vidí a budou vidět i nadále, že díky jim a pravidelnému příspěvku MěÚ se daří každý rok v opravách pokračovat a kostel vylepšovat. 

Děkujeme. Spolek Michael

Kontakt

Spolek Michael Spolek Michael

Občanská 322
adresa pro poštovní zásilky: Luční 346 Smržovka
468 51 Smržovka

Martin Jakoubek - předseda

Telefon:728845125
Email:455455@seznam.cz



Tvorba webu, editace - Martin Jakoubek
email: 455455@seznam.cz

Děkujeme všem, kteří přispíváte na opravy kostela finančními dary nebo provedenými pracemi. Děkujeme samozřejmě městu Smržovka a jsme vděčni pracovníkům všech odborům městského úřadu za aktivní pomoc, kterou nám poskytují celoročně.

Veřejná sbírka pokračuje.
Budeme proto vděční za každý obnos,
který pošlete na účet 268250895 / 0300
nebo odevzdáte do pokladničky v kostele a ujišťujeme Vás , že veškeré prostředky budou použity výhradně na opravu našeho kostela.
728 845 125 - Martin Jakoubek 455455@seznam.cz