Restaurování královského nástroje - varhan a hlavního oltáře úspěšně pokračuje. Kontrolní den. Článek ze smržovského zpravodaje.

01.12.2022 12:27
Kontrolní den ve smržovském kostele.
 

Kostel sv. Archanděla Michaela je státem chráněnou kulturní památkou, a to včetně dochovaného původního inventáře.

V pokračující restaurátorské rekonstrukci královského nástroje – varhan došlo k dalšímu mezníku. Zhotovený hrací stůl s mechanikou byl převezen z dílny firmy Žloutek a syn do našeho kostela, kde byl následně usazen do skříně varhan.

Tímto se dokončila další část z první etapy projektu restaurátorské rekonstrukce varhan v hodnotě 350 000 Kč, která je podpořena účelovou dotací ve výši 245 000 Kč z rozpočtu Libereckého kraje, zbývající částka 105 000 Kč je hrazena Spolkem Michael z příspěvků od drobných dárců.

Prozatím bylo dokončeno: restaurování a doplnění prospektových píšťal, restaurování prospektové píšťalnice pro II. manuál, inventarizace zbylých píšťal a výběr použitelných píšťal, skříň hracího stolu, klaviatura pedálová, traktura tónová v hracím stole, stavitelná lavice pro varhaníka, první díl vzdušnice druhého manuálu.

Kontrolního dne se účastnil i Bohumil Žloutek st. z varhanářské firmy ze Zásady, který zakázku realizuje. Dohledem a konzultacemi ohledně restaurátorské rekonstrukce varhan je pověřen PhDr. Vít Honys – NPÚ ÚOP Ústí n. L. – konzultant a organolog a Mgr. Radek Rejšek – organolog Biskupství litoměřického.

Rozsáhlým restaurátorským zásahem prochází od roku 2017 také hlavní oltář kostela. V posledních několika letech se pracuje v ateliéru firmy Art Kodiak na sochách a artefaktech sejmutých z hlavního oltáře.

Práce postupuje dle schváleného harmonogramu, jak konstatoval Mgr. Fiala z provádějící firmy. Rovněž přislíbil, že v nejbližší době se budou v horní části oltáře instalovat hotové zrestaurované části.

Je potěšující, že práce pokračují a stále se daří zajistit nemalé finanční prostředky z dotace Ministerstva kultury ČR z programu 

Restaurování movitých kulturních památek za spoluúčasti smržovské římskokatolické farnosti. Kladně hodnotily další postup prací Mgr. Jana Kurešová z NPÚ ÚOP Liberec a Monika Brezarová z odboru památkové péče MěÚ Tanvald, které zastupují dozorové orgány. 

Martin Jakoubek

předseda Spolku Michael 

Kontakt

Spolek Michael Spolek Michael

Občanská 322
adresa pro poštovní zásilky: Luční 346 Smržovka
468 51 Smržovka

Martin Jakoubek - předseda

Telefon:728845125
Email:455455@seznam.cz



Tvorba webu, editace - Martin Jakoubek
email: 455455@seznam.cz

Děkujeme všem, kteří přispíváte na opravy kostela finančními dary nebo provedenými pracemi. Děkujeme samozřejmě městu Smržovka a jsme vděčni pracovníkům všech odborům městského úřadu za aktivní pomoc, kterou nám poskytují celoročně.

Veřejná sbírka pokračuje.
Budeme proto vděční za každý obnos,
který pošlete na účet 268250895 / 0300
nebo odevzdáte do pokladničky v kostele a ujišťujeme Vás , že veškeré prostředky budou použity výhradně na opravu našeho kostela.
728 845 125 - Martin Jakoubek 455455@seznam.cz