Děkujeme ekumenické skupině JIZEROŠ za jedinečné vystoupení v našem kostele dne 19.5. 2018.

19.05.2018 17:30

Soubor Jizeroš v našem kostele

 

V letošním roce se konaly tři koncerty v kostele sv. Archanděla Michaela, které mohly mít před nadpisem uvedeno „jarní“.

O prvním, který se konal v neděli 29. dubna, jsme psali v červnovém číslo Smržovského zpravodaje. Po roce k nám opět přijel soubor Gospel Generation, který potěšil všechny návštěvníky stejně jako v loňském roce.

Přibližně po čtrnácti dnech se představil v sobotu 19. května liberecko-jablonecký smíšený sbor Jizeroš. Mnozí z nás znali tento ekumenický pěvecký sbor pouze z doslechu nebo od přátel. Z toho důvodu bylo v květnovém čísle našeho zpravodaje uvedeno vše podstatné o vzniku souboru:

- založení v roce 1977 pod vedením Marcela Štěpánka, který byl dirigentem a autorem hudby a textů skladeb,

- krátké přerušení účinkování v r. 1984, kdy došlo ke změně a dirigenta a jinému zaměření a náplni hudby

- od roku 1995 znovu pokračování s původním repertoárem a pod vedením dirigenta Marcela Štěpánka s jeho nezapomenutelnou hudbou , jejíž zvláštností jsou právě originální kytarové mše .

V současné době řídí soubor i kapelu Mgr. Barborka Štěpánková, jeho dcera. Ta zahájila celý koncert, všem rozdala malou brožurku a oznámila: „Podle programu budeme zpívat Viničnou mši, věnovanou Panně Marii Hejnické. Připravili jsme pro vás krátké odpovědi k jednotlivým částem. Noty jistě znáte, zpívat umíte, tak se připojte k našemu zpěvu, budeme mít radost.“ Poslechli jsme. Na závěr jednotlivých části jsme zprvu opatrně zpívali , pak se téměř všichni posluchači připojili a nakonec jsme se i my stali malinkou součástí souboru. Alespoň jsme si tak připadali !.

První částí koncertu byl krátký vstup, pak následovaly jednotlivé části mše. Kyrie,Gloria – to už jsme se ozývali. Před Evangeliem jsme mlčky vyslechli příběh zkoušeného Joba, při Obětování se ke zpěvu sboru překvapivě připojila členka souboru s kastaněty – účinek byl zajímavý a oceněný potleskem. Sanctus , Agnus Dei - to už naše odpovědi zněly hlasitě. Náhle se celý sbor odmlčel a spolu s námi poslouchali překrásnou instrumentální skladbu pod názvem Kapky deště na Viničné cestě, kterou přednesla pouze kapela. Saxofon a příčná flétna se v kostele nádherně rozléhaly až se tajil dech. Závěr – Hejnická paní a Loretánské litanie - byl krásnou tečkou za celým koncertem.

Pak už byla zima všem – hlavně účinkujícím a byl konec. Dlouho jsme tleskali a děkovali všem - sboru, kapele, autorovi i paní dirigentce, hodně se povídalo a nakonec jsme se rozcházeli plni krásných dojmů. Věříme, že k nám v příštích letech soubor opět přijede, zazpívá a potěší nás tak, jako to bylo v sobotu 19. května.

Za spolek Michael děkujeme též všem přítomným za finanční dary, které jsou stále potřebné pro opravu kostela . 

 VK

Kontakt

Spolek Michael Spolek Michael

Občanská 322
adresa pro poštovní zásilky: Luční 346 Smržovka
468 51 Smržovka

Martin Jakoubek - předseda

Telefon:728845125
Email:455455@seznam.cz



Tvorba webu, editace - Martin Jakoubek
email: 455455@seznam.cz

Děkujeme všem, kteří přispíváte na opravy kostela finančními dary nebo provedenými pracemi. Děkujeme samozřejmě městu Smržovka a jsme vděčni pracovníkům všech odborům městského úřadu za aktivní pomoc, kterou nám poskytují celoročně.

Veřejná sbírka pokračuje.
Budeme proto vděční za každý obnos,
který pošlete na účet 268250895 / 0300
nebo odevzdáte do pokladničky v kostele a ujišťujeme Vás , že veškeré prostředky budou použity výhradně na opravu našeho kostela.
728 845 125 - Martin Jakoubek 455455@seznam.cz